torstai 31. heinäkuuta 2014

Farewell to a friend and thoughts on my host family

Herätyskello pirisi tänään soimaan viideltä aamulla ja aamukahvin jälkeen päädyimme pienellä kaveriporukalla Helsinki-Vantaalle saattelemaan ystävämme Elina matkaan kohti Espanjaa. Ystäväni lähtö au pairiksi ei tuntunut ollenkaan todelliselta, ei edes sen jälkeen kun muutamat kyyneleet oli saatu tihrustettua ja hyvästit jätettyä. 

Jälkeenpäin aloin vasta kelamaan että tuolla tavalla mäkin tulen katoamaan turvatarkastuksen porttien taa, tietämättä milloin seuraavan kerran näen läheisiäni. Vaikka olenkin matkustellut ronskisti itseksenikin, elämäni pisin lentomatka on kuitenkin ollut siinä viiden tunnin kieppeillä... Tuleva kahden päivän seikkaileminen lentokentillä jännittääkin siis ymmärrettävästi hitusen.

Onneksi on kuitenkin aikaa keräillä ajatuksia yhteen vielä 41 päivän ajan... Mikä tarkoittaa sitä että töitä olisi vielä 31 päivää......

Pillittäessäni Elinan lähtöä valkeni minulle samalla se, kuinka kaukana NZ oikeasti on täältä Suomesta... jos jotain akuuttia todella tapahtuu tai kun se suurempi koti-ikävä iskee, niin sieltä ei ihan heittämällä lähdetä takaisin tänne koto-Suomeen. Onneksi hostini Simon on kuitenkin yksi chilleimmistä ja ymmärtäväisimmistä ihmisistä ikinä, ja on vannonut ettei missään nimessä karkoita mua vieraassa maassa taivasalle ensimmäisen vastoinkäymisen hiertäessä välejä.

Host-perheestäni olenkin saanut aivan uskomattoman kuvan, enkä voi käsittää kuinka ensimmäinen perhe johon otin yhteyttä päätyikin olemaan se ihanteellinen perhe juuri mulle. Mainitsemani kamu Elina yritti suostutella minuakin hakemaan au pairiksi, ja puol-läpällä päädyin luomaan profiilin Au Pair World -sivustolle. Muutama viikko ja uniset skype-keskustelut myöhemmin saan Simonilta viestin että hei, vaikutat tosi kivalta tyypiltä ja juuri sopivalta meidän perheeseemme, mites haluisitko meidän au pairiksi? Noin viikonloppu pohdiskeltiin mutsin ja läheisimpien kavereiden kanssa ja tadaa, olin lähtemässä maailman toiselle puolelle hetken mielijohteesta.

Monet nuoret tuntuvat haaveilevan vuosia lähtevänsä au paireiksi, mutta matkusteluhalustani huolimatta itse olen aina vähän kavahtanut ideaa useiden tuttujeni epäonnistuneiden au pair -kokemuksien takia. Simonin kanssa rupateltuani aloin kuitenkin pitämään ideaa realistisena, sillä hänen aikaisemmille au paireilleen kokemus on ollut yksi elämän parhaista. Hän kertoi myös itsekin matkustelleensa paljon nuorena ja jopa asuneensa vuosia Euroopassa, joten hänelläkin on jonkinnäköinen konsepti koti-ikävästä ja vieraissa kulttuureissa asumisesta.

Hoidettavan tytön Isabellan kanssa tulen myös varmasti toimeen, sillä hänellä on paljon samoja mielenkiinnon kohteita mitä juuri minulla oli hänen ikäisenään. Jonkin verran lapsia hoitaneena ymmärrän ettei jokainen päivä tule olemaan helppo ja kitkaton kahdeksanvuotiaan duracellpupun kanssa, mutta käyn kuitenkin luottavaisin mielin kohti au pairin arkea.

Tuntuukin usein siltä kuin kohdalleni olisi pamahtanut lottovoitto host-perheeni suhteen. Itse 'lastenhoito' koostuu pääosin kouluun kuskaamisesta ja läksyissä auttamisesta (matikanläksyjä en kuitenkaan IKINÄ tule tarkistamaan...), vapaa-aikaa mulle suodaan paljon eikä kodinhoitoonkaan tarvitse uhrata kuin noin puoli tuntia päivässä. Simonin kanssa on sovittu, ettei hän todellakaan tule olemaan mulle mikään sijaisisä, tai että mun pitäisi esittää Isan äitiä tai leikkitätiä. Ei, mä tulen olemaan Simonin "cool suomalainen kämppis jonka kanssa hakataan kaikki ps3-pelit läpi" ja Isabellalle "cool suomalainen isosisko josta kaikki muut kasivuotiaat tulee olemaan kateellisia". 

Vaikka elämä tällä hetkellä onkin pääasiallisesti varojenkeruuta töissä, tämä pikku retkeni Uuteen Seelantiin alkaa jo pikkuhiljaa kuumotella sormenpäitä!

PS. Mainitsemani ihanaisen Elinan tarinaa Espanjan auringon alla Alicantessa voi seurata osoitteessa http://elina-aupair.blogspot.fi/

4 kommenttia:

  1. Heippa! Innolla odottelen sun matkaa Uuteen-Seelantiin, aion roikkua messissä, koska itsekin haaveilen samaiseen maahan auppariksi lähtemisestä! Menetkö mitä kautta ja millaisella viisumilla? Tää kiinnostais eniten, koska en itse yhtään tiedä miten noi viisumit menee, ja joka paikasta saa erilaista infoa...

    Hauskaa matkaa, toivottavasti (luultavasti) tulee unohtumaton ja opettavainen vuosi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan ja mahtavaa ! Kavereiden matkakokemuksien perusteella NZ on yks niistä maagisista maista jotka on vaan pakko käydä itse kokemassa....

      Hostillani on aikaisempien auppareidensa kautta paljon kokemusta näissä viisumihommissa joten itse sainkin pomminvarmat ohjeistukset, yksin en olisi ikinä osannut noita navigoida :p

      Eli itse hain tuota Working Holiday -viisumia jonka avulla maassa saa tehdä kevyttä työtä (aupparius) ja joka on maksuton + sitä on kuulemma helppo pidentää paikan päällä jos haluaakin viipyä pidempään ! Eli tarkat ohjeet hakuun ja kriteereihin saa suoraan NZ immigrationista osoitteesta http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/finlandwhs.htm

      Viisumin täyttäminen oli välillä hieman puuduttavaa mutta hakemuksen lähetettyäni lopullinen läpyskä pamahti sähköpostiin vain muutamia viikkoja myöhemmin (:

      Kaikenlaisia järjestöjä ja muita välikäsiä oon aina välttänyt hamaan loppuun saakka, joten host perheeni etsin itsenäisesti Au Pair World -sivustolta. Lentolipuissa turvauduin kuitenkin Kilroy-matkatoimistoon, jonka kautta säästin satoja euroja matkakustannuksissa !

      Toivottavasti onnistuin vähän valaisemaan noita paperihommia, aina saa tykittää lisäkysymyksillä jos siltä tuntuu !

      Hyviä kesänjatkoja & onnea unelman toteutukseen !!

      Poista
  2. Moikka! Viettelen tällä hetkellä välivuotta, ja on ollu suunnitelmissa lähtee joko Australiaan tai Uuteen-Seelantiin, mietin että harkitsitko itse koskaan Australiaa, ja miten päädyit valitsemaan NZ? Oon myös au pair työn lisäksi miettinyt, jos menisi töihin johonkin farmille, ja voisi ehkä saada enemmän vapaa-aikaa.. mutta en tiiä.
    Mietin myös, että maksatko itse kokonaan meno-paluu lennot ja vakuutuksen, vai osallistuuko host perheesi siihen? Kiitos jos jaksat vastailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heii ! Tottakai vastailen, sen oon teille lukijoille velkaa kun jaksatte mun juttuja lueskella... :P

      Hain aupairiks oikeestaan pääosin just Australiaan ja Nzealandiin ja juttelinkin jopa muutaman aussiperheen kanssa mutta jostain syystä Uusi Seelanti tuntui alusta asti mulle oikeammalta vaihtoehdolta... säät ei ole ihan niin extremejä eikä myöskään niin paljon mulle painajaisia aiheuttavia ötököitä ja muita myrkkyörkkejä, yh. Ja tietysti kun onnistuin löytämään täydellisen perheen niin se vaikutti paljon.

      Oon kuitenkin 100% varmuudella matkustamassa myös Australiaan jossain vaiheessa kun kerran sielläpäin maailmaa olen (: Hulluhan olisi jos skippaisi tollaisen mahdollisuuden!

      Mulla oli pari tuttua yhdessä vaiheessa matkustelemassa Uudessa Seelannissa juuri silleen että työskentelivät aina muutaman kuukauden tietyssä paikassa esim just farmiapulaisena tai vaikka hedelmänpoimijoina. Oon kuullu tosta systeemistä vaan hyvää joten kannattaa todellakin tutkia sitä vaihtoehtoa lähemmin! Vapaa-aika kuitenkin riippuu aina täysin työnantajasta, oli sitten au pair tai maatilatyttö. Esim mulla kun on hoidettavana kouluikäinen tyttö niin vapaa-aikaa on automaattisesti hieman enemmän.

      Menomatkan vanhempani kustansivat valmistujaislahjana mutta tosiaan itse perheeni kanssa maksan matkat, vakuutukset ja muut senkaltaiset kulut. Siinäkin on paljon eroja, riippuu ihan hostperheestä/työnantajasta. Musta on kuitenkin ihan asiallista että maksan omat matkustukseni, perillä ollessani kun syön hostperheen jääkaapista ja elän heidän kustannuksellaan muutenkin. (:

      Voimia vaan taustatyön tekemiseen niin eiköhän sullekin sopiva vaihtoehto ilmaannu! Jos eksyt tosiaan AUS/NZ suuntaan lähiaikoina niin ota ihmeessä yhteyttä ! (:

      Poista